Ergenlikte Adet GecikmesiErgenlik döneminde adet gecikmeleri, genellikle normal bir durum olup, ilk adetten sonraki birkaç yıl içerisinde kendiliğinden düzene girmektedir. Bu dönemlerde yaşanan adet gecikmeleri için genellikle herhangi bir ilaç tedavisine veya tıbbi müdahaleye gerek kalmamaktadır. Ergenlikte görülen adet düzensizliği, 18 yaşından küçük kızlarda daha sık görülmektedir. Adet döngüsünü takip eden bir takvim tutmak, tanı koyma sürecinde son derece faydalıdır. Bu sayede adet periyodundaki yumurtlamanın olup olmadığı daha kolay tespit edilebilir. Ergenlikte Adet Gecikmesi NedenleriErgenlik dönemindeki adet düzensizliklerinin ana nedeni, yumurtlamanın gerçekleşmemesinden kaynaklanmaktadır. Çok uzun veya çok kısa süren adet kanamaları da yumurtlama çevriminin düzgün olmamasından kaynaklanır. Bu durum, iç salgı sisteminin henüz olgunlaşmamış olmasından dolayı meydana gelir ve genellikle bir süre sonra herhangi bir tedaviye gerek kalmadan normal sürece girer.
Ergenlik dönemindeki genç kızlarda adet kanamaları, adet bozukluklarının dörtte birini oluşturur ve genellikle bir süre sonra normal periyoda döner. Ergenlikte Adet Gecikmesi ve Hipotalamus İşlevleriErgenlik döneminde ilk adet görüldükten sonra iki adet arasındaki döngü tamamen düzensiz ise, zamansız kanamalar görülüyorsa ya da aylarca adet görülmemişse, hipotalamusun işlevinde bir aksaklık olduğu düşünülür. Bu durum genellikle ilk adet görüldükten sonraki birkaç aylık süreç içinde ortaya çıkar ve yıllar geçtikçe normal düzenine girer. Eğer periyotlarda çok şiddetli kanamalar oluşuyorsa mutlaka bir kadın doğum doktoruna başvurmakta fayda vardır. Adet Gecikmesinin Diğer NedenleriErgenlik döneminde oluşan adet düzensizlikleri işlevsel bir bozukluğa dayanıyorsa, tanı koyma sırasında organik kökeni olan adet bozuklukları da dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda:
Ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülen işlevsel bozukluklara bağlı adet düzensizliklerinde hormon tedavisi uygulanmaz. İşlev bozukluğuna bağlı durumlarda ilk tedavi şekli, şiddetli kanamanın engellenmesi ve yumurtlamanın sağlanmasıdır. Tedavi ve Takip Süreciİki adet dönemi arasındaki süre kısa, kanama süresi uzun ve kanama miktarı artmışsa ve bu durum kişide kansızlık yaratmıyorsa, sorun geçici olup kendiliğinden düzelecektir. Herhangi bir tedaviye geçilmeden önce üç ay beklenmesinde fayda vardır. Eğer bu sürede kansızlık oluşursa demir içeren ilaçlar ve protein ağırlıklı beslenme önerilir. Kanamalar sıklaşmış ve kanama süresi de çok uzamışsa, hemoglobin değerlerine bakılır. Eğer bu değerler normalin altında ise kanamayı durdurmaya yönelik hormon tedavisi verilebilir. Bu tedavide yumurtlamayı durduran bir ilaç kullanılacaksa, bu ilaca adet kanamasının beşinci gününde başlamak gereklidir. Hasta ergenlik çağındaki bir genç kız olduğundan, aşırı derecede dikkatli davranmak gerekir. Çünkü ergenlik döneminde ve bu gelişme çağında yumurtalık ve hipofiz etkinliklerinin dengede olması gerekir. Yumurtlamayı yapay yollar ile durdurmak zararlı olabilmektedir. Yapılan hormon tedavisi işe yaramazsa, tanıyı tekrar gözden geçirmek gerekir. |
18 yaşındayım 3 aydır adet görmüyorum göğüslerimde ağrı var
Cevap yazSevil Hanım, bu tür durumlarda bir doktora danışmanız önemlidir. Adet düzensizlikleri ve göğüs ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sağlıklı günler dilerim.
Bu yaşta olan kişiler eğer öğrenci ise stresten olmaya biliyorlar. Birde kist varsa oda olmanıza engel olabilir. Kadın doğum doktoruna giderseniz size adet söktürücü ilaç yaza bilir yada ultrasonla bakım kist varsa hormon düzenleyici ilaç yazıp adetinizi düzenleye bilir. göğüslerinizin ağrıması da adet olmakta zorlandığınız içindir . geçmiş olsun .
Kizim 15 yasina girdi hala adet gormuyor.Nedeni ne olabilir acaba
Cevap yazMerhaba Ayse Hanım,
Her genç kızın ergenlik dönemi farklı hızlarda ilerleyebilir. Ancak, 15 yaşına gelmiş ve hala adet görmemişse, bu durumun altında yatan bir neden olabilir. Genetik, hormonal dengesizlikler, beslenme alışkanlıkları, yoğun spor aktiviteleri veya stres gibi faktörler bu durumu etkileyebilir. Bir çocuk endokrinoloğuna veya jinekoloğa başvurmanızda fayda var. Doktor gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir.
Sağlıklı günler dilerim.
İyi günler Ayşe Hanım. Ergenlikte bazı kişilerde hormonların farklı gelişmesi nedeniyle bu tür adet gecikmeleri yaşanabilir. Ayrıca bu dönemde stresinde adet üzerinde etkisi fazladır. Adet olmamaktan dolayı gerilim adetin daha da gecikmesine neden olur. Bu sürenin uzaması halinde bir uzmana başvurun.
İyi günler Ayşe Hanım. Ergenlikte bazı kişilerde hormonların farklı gelişmesi nedeniyle bu tür adet gecikmeleri yaşanabilir. Ayrıca bu dönemde stresinde adet üzerinde etkisi fazladır. Adet olmamaktan dolayı gerilim adetin daha da gecikmesine neden olur. Bu sürenin uzaması halinde bir uzmana başvurun.
Merhaba, ayşe hanım kimi çocuklar erken yaşta ergenliğe girer kimi çocuklar biraz geç ergenliğe girerler, hormonlar etkin çok fazla artık yediğimiz herşey hormonları tetikliyor bundan dolayıda hayatımızı olumsuz etkileyebiliyor. Doktora danışın isterseniz.
Merhaba ben nisan da oldum ilk kanamamı 13.5 yaşındayım fakat 2 aydır adet olmuyorum yani bu düzensizlikler ilk aylarda olur deniyodu fakat 6 ay geçti bu arada sebebi nedir neden kaynaklanır
Cevap yazMerhaba, adet döngüsünün düzensizliği özellikle ilk birkaç yıl boyunca normaldir. Vücudun hormonal dengeyi sağlaması zaman alabilir. Ancak, endişeleniyorsan veya başka belirtiler yaşıyorsan bir kadın doğum uzmanına danışmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim!
Ben 12 yaşındayım bir ay önce adet olmaya başladım şuan 2 ayımdayım ve 7 gün gecikti biraz korkuyorum çünkü 3-5 gün değil 1 hafta lütfen yardımcı olurmusunız
Cevap yazMerhaba Alev,
Adet döneminin ilk yıllarında düzensizlikler oldukça normaldir. Vücudun hormonal dengesi oturana kadar bu tür gecikmeler yaşanabilir. Ancak endişelerini gidermek için bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Korkmana gerek yok, ama rahatlamak için bir doktordan bilgi alabilirsin.
Sevgiler,
Merhaba, yeni adet dönemine girmişsiniz ve ilk başlarda bu durum çok normaldir. Bir kaç yıl içerisinde düzene girebilir. Bunun için ilaç kullanmak ve tıbbi bir şey yapmak gerekmiyor. 18 yaşından küçük olduğunuz süre içerisinde bu durumla sık sık karşılaşabilirsiniz. Tanı koyabilmek için adet döngüsü takvimi takibi teşhis için iyi olur.
Üç aydır adet olmuyorum 14 yaşındayım
Cevap yazMerhaba Ece,
Bu durumda endişelenmen doğal, ancak ergenlik döneminde adet düzensizlikleri sıkça görülebilir. Yine de bir doktora danışmanı öneririm, çünkü bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Sağlığına dikkat et ve bir uzmandan profesyonel destek al.
Sevgiler.
Bu dueum iç salgı bezlerinin yeterince olgunlaşmamasından kaynaklanır belli bir süre sonra düzene girer.
Followers
Followers
Followers